Een nieuwe aanpak voor pijnbestrijding

Shockwave therapie

 

 

Nu chronische pijn steeds vaker voorkomt, is er behoefte aan alternatieve methoden voor pijnbestrijding. De shockwave therapie is een nieuwe behandelmethode voor aandoeningen aan de botten en het weefsel rondom de botten. Vanwege de verstrekkende gevolgen voor lichaam en geest kan chronische pijn moeilijk te beheersen zijn, vooral voor mensen die beperkte toegang tot de gezondheidszorg hebben of in gebieden wonen waar geen adequate medische behandelingsmogelijkheden zijn. Pijn wordt meestal omschreven als een gevoel van ongemak of scherpe pijn, dat zijn oorsprong vindt in de zenuwen, spieren, pezen, ligamenten, gewrichten of een ander deel van het lichaam. Een effectieve manier om chronische pijn te verlichten is via niet-chirurgische pijnbestrijding, zoals fysiotherapie en massagetherapie. Dit soort therapieën richt zich op uw pijnlijke triggerpoints via zachte druk en verschillende technieken zoals duimen en kneden. Tegenwoordig is er ook een andere vorm van fysiotherapie die u kan helpen uw chronische pijn te beheersen: schokgolftherapie (SWT). Shockwavetherapie is een nieuwe aanpak van hardnekkige pijn aan het bewegingsapparaat die de afgelopen tien jaar in Europa en Noord-Amerika aan populariteit heeft gewonnen. Hier is alles wat u moet weten over shockwave therapie voor de behandeling van chronische pijn…

Wat is schokgolf therapie?

Schokgolftherapie is een nieuwe vorm van fysiotherapie waarbij ultrasone geluidsgolven worden gebruikt om de pijnsensoren van het lichaam te stimuleren. Hoewel de techniek al meer dan 30 jaar wordt toegepast, is de behandelmethode pas onlangs onder de aandacht van het grote publiek gebracht. De enige gezondheidstoestand waarvoor schokgolftherapie momenteel is goedgekeurd, is hardnekkige pijn in het bewegingsapparaat die verband houdt met een dwarslaesie of tumor.

Ultrageluid is een vorm van elektromagnetische straling met frequenties tussen 20 en 100.000 Hz. Het wordt geproduceerd door hoogfrequente elektrische stroom door een vloeibaar medium, zoals een zoutoplossing, te sturen. Omdat de golflengte van ultrageluid veel korter is dan zichtbaar licht, wordt ultrageluid niet door het menselijk lichaam geabsorbeerd. Daarom kan het door zachte weefsels gaan, en de geluidsgolven weerkaatsen tegen de nabijgelegen organen, waardoor deze gaan trillen. Deze trilling kan de pijnsensoren in de huid activeren, evenals de zenuwen in de spieren en gewrichten die signalen naar de hersenen sturen.

Waarom schokgolftherapie voor chronische pijnbestrijding?

De meest gebruikelijke behandeling voor chronische pijn is fysiotherapie of massagetherapie. Deze methoden bieden echter vaak geen langdurige verlichting omdat ze zich niet richten op de specifieke pijnprikkels. Schokgolftherapie daarentegen stimuleert niet alleen de aangetaste zenuwen, maar ook de omliggende spieren, pezen, kraakbeen en ligamenten, waardoor het genezingsproces wordt bevorderd. Dit is een van de vele redenen waarom schokgolftherapie een geweldige optie is voor chronische pijn.

Het tweede grote voordeel van schokgolftherapie is het vermogen om de pijn te verminderen, niet alleen tijdens de behandeling maar ook na afloop. Patiënten die deze therapie krijgen, melden aanzienlijk minder pijn na inspannende activiteiten, zoals lopen, in vergelijking met degenen die alleen massage of fysiotherapie krijgen. Dit vermindert ook het risico op nieuw letsel en vergroot de mobiliteit. Deze resultaten tonen aan dat schokgolftherapie een geweldig hulpmiddel op lange termijn kan zijn voor de behandeling van chronische pijn.

Hoe werkt shockwave therapie?

Momenteel zijn er twee vormen van schokgolftherapie op de markt. De eerste, een behandeling met lage intensiteit, maakt gebruik van ultrasone golven met een frequentie van 6 megahertz (MHz) en een vermogen van minder dan 10 watt. De tweede vorm, een behandeling met hoge intensiteit, maakt gebruik van ultrasone golven met een frequentie van 100 MHz en een vermogen van meer dan 10 watt. Uit nieuwer onderzoek is gebleken dat schokgolftherapie met lage intensiteit het meest effectief en veilig is.

De lage intensiteit vorm van schokgolftherapie wordt toegediend via een apparaat dat een transducer wordt genoemd. De transducer wordt op de huid boven het pijnlijke gebied geplaatst, waarna een reeks kleine ultrasone golven wordt opgewekt en door het apparaat wordt uitgezonden. De golven dringen niet diep in de huid door, zodat de behandeling niet pijnlijk is. De ultrageluidsgolven zijn echter sterk genoeg om de zenuwen te activeren die signalen naar de hersenen sturen, waardoor de hoeveelheid pijn die men voelt afneemt.

Samenvatting

Shockwave therapie is een nieuwe vorm van fysiotherapie die ultrasone geluidsgolven gebruikt om de pijnsensoren van het lichaam te stimuleren. Het werkt door het activeren van zenuwen en spieren om genezing te bevorderen. Shockwave therapie is veilig en effectief voor chronische pijnbestrijding. Het veroorzaakt geen pijn en is relatief niet-invasief in vergelijking met andere behandelingen. Het is echter belangrijk op te merken dat er geen langetermijnstudies zijn gedaan naar de effecten van schokgolftherapie. Het is ook belangrijk op te merken dat shockwave therapie alleen is goedgekeurd voor de behandeling van hardnekkige musculoskeletale pijn gerelateerd aan een dwarslaesie of tumor.